Ti piškoti so izredno enostavni za narediti. Brez problema vam pri tem pomagajo tudi otroci - jim bo zabavno. Sam postopek pa ne vzame dosti časa.
Recept je napisan za dvojno maso, ker verjemite, da se vsekakor ne splača delati manj, saj prehitro izginejo. Odlični so tudi kot darilo (npr. jih podarite v večjem steklenem kozarcu).
Priporočam, da upoštevate spodaj napisane nasvete, da bodo piškoti res odličnega okusa. Nasvete sem dopisala po nekaj letih, ko sem preizkušala različne načine peke.
SESTAVINE:
- 2 jajci
- 150g rjavega sladkorja
- 150g belega sladkorja
- 1 ščep soli
- 200g staljenega masla (ali segret na sobni temperaturi)
- 500g gladke moke
- 1 pecilni
- 300g narezane čokolade na koščke (lahko tudi čokoladne kapljice - vendar priporočam narezano); po želji lahko dodate tudi brusnice, oreščke,...
- po želji žlico ali 2 pravega kakava (za obarvanje piškotov)
NASVETI:
- priporočam, da so jajca in maslo sobne temperature
- namenoma se uporabi 2 vrsti sladkorja, saj rjavi sladkor lepo poskrbi za karamelizacijo in mehkejšo ter sočnejšo sredico, beli sladkor pa pomaga pri bolj hrustljavi zunanjosti piškota
- priporočam, da uporabite 3 različne vrste čokolad (sama uporabim kombinacijo bele, mlečne in temne)
- ko je masa narejena, naj 1 uro počiva v hladilniku (v nasprotnem primeru se piškoti med pečenjem preveč razlezejo)
POSTOPEK:
Maslo sobne temperature stepajte z mikserjem približno 2 minuti. V primeru, da se odločite maslo raztopiti, naj po končanem postopku stoji nekaj minut na sobni temperaturi, da se ohladi (v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da ko boste dodali jajca, lahko ta zakrknejo). Nato dodajte ves sladkor, premešajte, in dodate jajci, ter ponovno stepajte minuto do dve (rumenjaka in beljaka ne potrebujete ločevati). Dodajte še sol, ter počasi mešajte, da se sestavine lepo povežejo. Ko vse skupaj dobro premešate, počasi dodajajte moko (to presejete skupaj s pecilnim praškom, preden jo dodate v preostalo mešanico za piškote). Na koncu, ko je vse skupaj dobro premešano, vmešajte še na koščke narezano čokolado.
Narejena masa za piškote naj 1 uro počiva v hladilniku.
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija (da greje od zgoraj in spodaj, NE ventilacijo, če ne želimo, da so piškoti preveč zapečeni).
Po 1 uri piškote oblikujte v kroglice (poljubna velikost - sama jih oblikujem za velikost klasične kepice sladoleda, oz. zvrhana žlica mase), jih položite na pekač, v katerega predhodno namestite peki papir, in pazite, da je vmes dovolj razmaka (cca. 3 - 5 cm), saj se piškoti med peko razlezejo.
Piškoti se pečejo približno 13 - 15 minut na srednji rešetki. Ko so pečeni, so še malce mehki, vendar se potem sčasoma strdijo, ko se ohlajajo. Priporočam ohlajanje na rešetki za ohlajanje peciva. Takoj ko se dajo piškoti hladiti na rešetko, vam priporočam, da povrhu posujete nekaj zrnc trdo mlete soli - to jim bo dodalo še obogaten okus.
Poleg piškotov se seveda odlično prileže kozarec mleka.
Naj vam teknejo! 😊
Pozdravčki.❤
Jasna
Sledi mi na socialnih omrežjih / Follow me on:
zelo so dobri
OdgovoriIzbriši